(untitled) (American Journal of Islam and Society, 2024)
Elinizdeki bu sayı, İslam ve Toplum Araştırmaları Dergisi, Amerika’nın (Ame-rican Journal of Islam and Society-AJIS) 2021 yılında yayımlanan sayılarında yer alan ve Türkiyeli okuyucunun dikkatini çekeceğine inandığımız dört ma-kaleden oluşan bir seçkiye tekabül etmektedir. Bu sayının ilk makalesi, Mayıs 2021’deki “Makâsıdü’ş-Şerîanın Teorisi ve Kullanım Alanları” konulu AJIS sempozyumunda Prof. Dr. Mohammad Hashim Kamali tarafından sunulan kapsamlı bir değerlendirmeyi içermektedir. Kur’an ve Sünnet’teki makâsıd in-celemeleri ile başlayan makale, makâsıdın tarihçesi ve hukuki gelişimini ele al-maktadır. Ayrıca, makâsıdın geçmişte göz ardı edilmesi ve günümüzde tekrar ilgi görmesinin nedenleri üzerinde durmaktadır. Bunlara ek olarak makalede, Usûl-i fıkıh ile makâsıd arasındaki ilişki, makâsıdın tasnifi ve yeni meselele-re uygulanma yöntemleri de tartışılmaktadır. Yomna Helmy tarafından kale-me alınan “İslami Modernizmden Otoriteryenizmin Kuramlaştırılmasına: Abdullah bin Beyye ve Makâsıd Söyleminin Siyasallaştırılması” başlıklı ikinci makalede ise modernist Müslüman reformcuların makâsıdü’ş-şerîa kavramını genişletme çabaları incelenmektedir. Ayrıca, Şeyh Abdullah bin Beyye’nin bu kavramı, BAE’nin politikaları bağlamında kullanma biçimi ele alınmakta ve makâsıdın ideolojik yorumlarla nasıl sonuç odaklı hale gelebileceği konusu ir-delenmektedir.