(untitled) (American Journal of Islam and Society, 2024)
İslami çalışmalar çerçevesinde bir analiz kategorisi olarak toplumsal cinsiyet üzerine eleştirel yaklaşımlar geliştirmenin hem entelektüel hem de kültürel zorlukları bulunmaktadır. Toplumsal cinsiyetin analitik açıdan önemli olduğu üstü kapalı bir şekilde kabul edilse de bu iki kategorinin kesişimiyle son derece tartışmalı bir araştırma alanı ortaya çıkmış, hedefleri, uygulamaları ve etkileri itibarıyla Müslümanların ve başka grupların içinde kutuplaşmalara yol açmıştır. Üstelik bu alanın uzmanları da çoğunlukla kadınlardan oluştuğu için cinsiyetlendirilmiş bir yapısı vardır. Genel olarak Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarında da bulunan bu karakteristik özellik, söz konusu alanın çağdaş akademik camianın çeşitli disiplinlerinde marjinal bir epistemik ve kurumsal konumda bulunmasının nedenlerindendir. Aynısı İslam ve Toplumsal Cinsiyet için de geçerlidir ancak burada başka faktörlerin de rolü bulunmaktadır: İslam ve Toplumsal Cinsiyet çalışmaları, çoğunlukla Müslüman ya da Müslüman geçmişi olan kadınlar tarafından yürütülmektedir. Dolayısıyla, Kadın ve Toplumsal Cinsiyet çalışmalarıyla bağdaştırılan marjinal anlayışlar burada hem hafifletilmekte hem de yeniden üretilmektedir.