"Bilginin İslamileştirilmesi”nin Öncülüğünden Yaygınlaştırılmasına, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Örneği (American Journal of Islam and Society, 2024)
1983 yılında kurulan Uluslararası İslam Üniversitesi Malezya (IIUM), “Bilginin İslamileştirilmesi” (Bİ) projesi için bir laboratuvar olmuştur. IIUM’nin teorik modellerini ve pratik uygulamalarını ele alan bu makalede, “Bİ” paradigmasına öncülük eden öğretim üyelerineslinden, onu yaygınlaştırmaya çalışan yeni nesle geçiş ortaya koyulmaktadır. Amaç, Makâsıdü’ş-Şerîa’nın kullanılmasıyla bu geçişin mümkün kılındığını, ancak yine de söz konusu geçişin bazı çelişkileri, gerilimleri ve eksiklikleri beraberinde getirdiğini ve getirmeyedevam edeceğini göstermektir. Makalenin sonunda ise üç noktanın üzerinde durulmaktadır. IIUM, profesyonel eğitimli öğrencilere karşı İslami yönelimli öğrenciler yetiştirme konusunda ne derece başarılı olmuştur? Makâsıd yaklaşımını kullanarak Bİ’nin yaygınlaştırılması ne ölçüde başarılı olmuştur? Ve son olarak Bİ paradigmasını hayata geçirmek çoğulculuğu nasıl sekteye uğratabilir?